Insalata di finocchi e arance: alla siciliana con olive (fennel and orange salad)

12 Nov , 2020 Lo "Scrigno stupendo" - Beautiful Coffer

Insalata di finocchi e arance: alla siciliana con olive (fennel and orange salad)

It is a dish of Sicilian origin that is offered in different versions, more or less rich, which follow a little the gastronomic tradition of the various countries, but also the occasion in which it is brought to the table, and depending on the case it is served as an appetizer , as a side dish, but also as a halfway between the fish and meat courses.

Basically it is prepared with oranges, fennel and black olives and seasoned with salt, pepper, the juice of the same oranges and olive oil, strictly extra virgin and possibly Sicilian! In the richer version, toasted pine nuts and raisins are added and in some cases also sweet red onion, but it is also prepared in a simpler version where only oranges are seasoned.

È un piatto di origine siciliana che viene proposto in diverse versioni, più o meno ricche, che seguono un po’ la tradizione gastronomica dei vari paesi, ma anche l’occasione in cui viene portata in tavola, e a seconda dei casi viene servita come antipasto, come contorno, ma anche come frammezzo tra la portata di pesce e di carne.

Di base si prepara con arance, finocchi ed olive nere e si condisce con sale, pepe, il succo delle stesse arance ed olio d’oliva, rigorosamente extravergine e possibilmente siculo! Nella versione più ricca si aggiungono pinoli tostati e uvetta e in alcuni casi anche della cipolla rossa dolce, ma ne viene preparata anche in una versione più semplice dove si condiscono le sole arance.

Presented by Romano Pisciotti ( Aurora View Resort)

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